Je zult maar in een bus zitten die je naar Doetinchem vervoert voor een voetbalwedstrijd. Vlak voor de wedstrijd, met het stadion in zicht is er zo maar een locoburgemeester die besluit dat jouw bus retour moet richting vertrekpunt.

Volgens hem word je vergezeld door collega supporters die mogelijk de orde komen verstoren en een confrontatie met thuissupporters willen. Niet eens zo’n vreemde gedachte overigens, gezien de historie tussen deze twee zogenaamde supportersgroepen.
Gelukkig kun je als voetbalfan een beroep doen op ondersteuning door een of andere rechtshulp die daarin gespecialiseerd is. Hoe dan ook, op grond van de Wet Open Overheid wordt een antwoord op de vraag naar het waarom van de actie van de burgervader gevraagd. Wat dat betreft hoeft de gang naar de rechtszaal waarschijnlijk niet gemaakt te worden en zal naar verluidt genoegen genomen worden met een verbetervoorstel en een eventueel excuus. Ook door degenen in de bus of in de stad die het woord excuus niet kunnen spellen.
Excuus, van wie, voor wat? Voor het voorkomen van trammelant? Voor het niet aanbieden van gastvrijheid?
Vreemd dat zichzelf voetbalsupporters noemende kolonies van capuchonnetjes, petjes en gezicht bedekkende shawls het lef hebben om zich bezig te houden met een Wet Open Overheid. Jammer van de energie, de tijd, de kosten en de berichtgeving. Nog meer sneu dat zo’n initiatief in het zadel wordt geholpen door een rechtshulp die zich daarvoor leent.
Volgens latere berichtgeving schijnt de inhoud van de bus overnacht te hebben in een opvang in Lochem, waarna the morning after een wedstrijd van Witkampers op Leussinkpark in Laren kon worden aanschouwd. Ook zo’n club met een prijzenkast vol lucht.
In de prachtige cultkantine met toegangsdeuren die in een jaren ’30 woning niet zouden misstaan kregen ze warme choco met slagroom in plaats van te dure alcohol. Na een gratis gevulde koek, een aai over de bol van de kantinejuffrouw én in het bezit van een gesloten enveloppe rolden de juridische hulpzoekenden de bus weer in.
In het witte omhulsel zat een uitnodiging voor de WK Snert Koken in Groningen. Nee, geen erwtensoep, maar snert!
Want snert heet officieel pas snert als de soep één dag ‘gestaan’ heeft. Naast varkensvlees maken spek en de gelatine die in het bot zit de soep geleidelijk dikker en daarmee lekkerder. De benaming is trouwens Fries en naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van het woord ‘sneirts’, wat ‘in één teug’ betekent. Met dat laatste weten de voetbalminnenden wel raad. Gezien de heerlijke smaak van de soep kunnen supporters zich uitstekend vinden in die omschrijving!
Volgens de Wet Open Overheid wordt de soep niet zo heet gegeten, dus zonder petje, capuchonnetje of gezicht bedekkende shawl.
Diezelfde soep wordt ook geserveerd voor zichzelf schamende zaakwaarnemers van spelers die een seizoenshelft boven de middelmaat uitstijgen. De spelers worden genaaid door hun zaakwaarnemer en weigeren te investeren in zichzelf. Lekker dan, of toch niet?
Geef me dan maar die snert.
Eet smakelijk Leutekum en Oeteldonk!
Voetbal is soms net carnaval, met of zonder beleidsplan of met of zonder jezelf belonen, je kunt er maar beter om lachen.
Goedgoan!
Groet’n Fritz