Zomaar een paar feiten op en rijtje:
– De vrouw heeft gemiddeld 16 procent minder hersencellen dan de man.
– De twee hersenhelften van de vrouw werken beter samen dan die van de man.
– De vrouw kan zich emotioneel beter uitdrukken dan de man.
– Een vrouw is in staat meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren.
– De vrouw heeft een betere fijne motoriek dan de man.
– Vrouwen tenslotte hebben een breder blikveld dan mannen.
Een verademing dus, dat onze club heeft ingezet op betaald vrouwenvoetbal. Met de omschreven kwaliteiten en talenten opgeteld kom ik tot het volgende:
– Minder hersencellen en toch beter samenwerken.
– Met een bredere kijk en een geslepen motoriek meerdere taken op hetzelfde moment kunnen uitvoeren.
Timo, Anouk en Twan hebben het dus goed gezien en hun keuze voor de voetbalvrouwen van De Graafschap zal een weloverwogen zijn. Als mannelijke voetbaltrainer zul je toch week in week uit verblijd worden door voetbalwezens die hun hersens gebruiken, wat een weelde. Bij de mannelijk orde wordt voetbal gekenmerkt door schreeuwen, schelden, arbitrage vernederen, duikelen en rollen. Gebruik je hersens eens mannen en neem een voorbeeld aan vrouwen. Want laten we eerlijk zijn, mannenvoetbal is een beetje zoals een soapserie. Je hebt de dramatische valpartijen, de theatrale pijnkreten en de eindeloze discussies met de scheidsrechter.
Maar vrouwenvoetbal? Dat is een heel ander verhaal. Als we naar mannenvoetbal kijken lijkt het soms alsof elke speler een Oscar probeert te winnen voor de beste acteerprestatie. Een klein duwtje en ze liggen op de grond alsof ze door een vrachtwagen zijn aangereden.
Bibi en Lotte daarentegen? Die dames staan gewoon op en gaan door. Geen tijd voor drama, er moet gevoetbald worden! Bij mannenvoetbal gaat er zoveel tijd verloren aan het vieren van doelpunten, het wisselen van spelers en het klagen bij de scheidsrechter.
Anne en Inge brengen ons meer zuivere speeltijd, dus meer waar voor ons geld. Meer actie, minder pauzes.
Het is alsof je een film kijkt zonder de reclames.
Mannenvoetbal draait vaak om de grote sterren en hun ego’s. Bij Maud en Isa zie je echte teamgeest.
De Oranje Leeuwinnen onder 20 die op het WK in Colombia de halve finale spelen tegen Japan, voetballen voor elkaar en niet voor hun eigen glorie. Het is als kijken naar een goed geoliede machine, in plaats van een stel solo-artiesten.
En heb je ooit een interview gezien met een mannelijke voetballer? Het is meestal een monotone opsomming van clichés. Linde en Sterre daarentegen, stralen enthousiasme uit. Ze zijn blij om daar te zijn, blij om hun sport te beoefenen en dat voel je. Het is aanstekelijk!
Tenslotte staan Lijne en Zoey bekend om hun creatieve spel. Terwijl kerels vaak vasthouden aan de traditionele speelstijlen, zie je bij hen verrassende tactieken en onverwachte moves. Dus de volgende keer dat je twijfelt naar welke voetbalwedstrijd je moet gaan kijken, kies dan maar voor vrouwenvoetbal.
Op naar de Bezelhorst. Het is er spannender, eerlijker en gewoonweg leuker.
Als laatste nog een advies voor Timo.
Na een net niet gewonnen wedstrijd zoals in Oudehaske niet gaan bazelen dat Sam en Britt zichzelf niet beloond hebben. Dat klinkt te mannelijk, niet nodig én overbodig!
Driewerf hoera voor de vrouwen.
Naast de Witte Wieven is de Achterhoek nu ook Blauwwitte Wieven rijk!
Kom op Wieven, D’ran.
Groet’n en goedgoan,
Fritz