Zoek de verschillen…………………
Ontsnappingen zijn van alle tijden en komen altijd uit onverwachte hoek. Dat was 800 jaar geleden al zo toen Hugo de Groot voortijdig een einde maakte aan zijn levenslange gevangenisstraf. Hij ontsnapte vlak voor het Twaalfjarige bestand tijdens de Tachtigjarige oorlog.
Ga er maar aan staan. Dat dachten ze op Kleintjeskamp waarschijnlijk ook. En zie daar de opmerkelijke parallellen tussen het hier en nu en een flink tal eeuwen terug. Alexander kent zijn klassiekers en zal vanaf nu door het leven gaan als Alexander de Grote van Kleintjeskamp tot Gelredome. Voorwaar een geuzennaam die hem siert. 65 wedstrijden, 16 keer assistentie en 5 maal het net gevonden in onze Onverwachte Achterhoek. Dat kun je van Hugo de Groot niet zeggen, dus schrijft Alexander echt historie.
Hij ontsnapt uit Slot de Vijverberg om te voorkomen dat hij nog een jaar onder striemende zweep van grootvizier Jan moet renderen. Jan treedt daarmee in de voetsporen van prins Maurits, deze zette Hugo vast en dacht hem zo te behouden.
Alles bleek en blijkt echter minder waar. Waar Hugo zijn ontsnappingshandtekening zet in een boekenkist, doet Alexander dat letterlijk op een open dag in 2024. Tja, in 1621 hadden ze op slot Loevestein nog geen open dagen. Eenmaal gevangen kwam je er bijna niet meer uit. Juist, bijna!
Alexander en Hugo werpen zich op als ware Houdini’s. Vastgeketend aan een ketting of contract ruiken zij de vrijheid van het groener gras bij de buurman. Alhoewel groener? Arnhems gras is toch wel wat geelzwarter dan het blauwwitte gras dat opgevreten dient te worden achter de poorten van de Lijsterbeslaan.
In kleuren moet je je trouwens niet vergissen. In de jaren 1887-1891 speelde Vitesse in het wit en rood. Vraag maar na bij voetbalpionier Pim Mulier. Kleur bekennen is dus het motto. Kleurloosheid kun je Alexander de Grote niet verwijten. Past ook niet bij hem. Gelukkig maar.
Wel oppassen dat hij zich niet laat verslinden door de Witte Leeuwen…………………
Succes in het geel swert
Ik hol ’t bi’j blauw en wit
Groet’n en goedgoan!
Fritz
Verantwoording afbeeldingen.
Alexander Büttner: bron Regio8.nl
Hugo de Groot: bron Wikipedia.org